该项目所在的场地十分复杂,很难从一系列既有建筑中找到突破口。Fleury酒店大概算是其中最出挑的一座建筑。设计团队选择在这里置入一个现代的立面,作为博物馆的新入口。建筑的内部和外部均呈现出天然的“矿物”质感,从象征性和结构两个方面将建筑的不同时期联系在一起。

On this complex site, the series of constructions is hard to decipher. Except perhaps for the Hôtel Fleury, none of the buildings really stands out. We chose to insert a contemporary facade as the new entrance to the museum. The pronounced “mineral” nature of the project, both outside and inside, unites the different periods of construction: it binds them together, so to speak, both symbolically and structurally.

▼建筑外观,exterior view

位于共和大街的Fleury酒店如今不会再受到任何其他建筑的干扰,而是成为了一处独特的地标。既有建筑的翻新以及前院室外空间的重建在该项目中得到了兼顾。

From Rue de la République, the Hôtel Fleury is now visible and free from all extraneous construction. It acts as a signal. The patrimonial enhancement was carried out together with a redevelopment of all the external spaces of the forecourt.

▼Fleury酒店建筑被置入了一个现代的立面,作为博物馆的新入口,a contemporary facade was inserted to the Hôtel Fleury building as the new entrance to the museum

▼前院,fore court

在建筑内部,历史与当代建筑之间的物质性对话产生出形式多样的展览空间,并结合了多层级的处理手法,带来精致而微妙的视觉感知。室内空间的设计旨在提出一种有争议性的、敏感的、超越描述本身的叙事方式。经过重新布局之后,博物馆的空间序列变得更加清晰,室内陈设也远远超出了装饰性的意义。

Inside, the material dialogue between historical and contemporary architecture gives rise to varied exhibition layout forms, in which several levels of approach come into play, resulting in finely nuanced visual perceptions. The aim is to present an argued, sensitive, but not purely descriptive reading, thanks to the redevelopment of real identifiable museum layout sequences, which go well beyond the merely decorative.

▼博物馆大厅,lobby

▼走廊,passage way

▼天井,patio

▼接待台处的书店,reception book store

▼楼梯间,stair

▼历史与当代建筑之间的物质性对话产生出形式多样的展览空间,the material dialogue between historical and contemporary architecture gives rise to varied exhibition layout forms

▼临时展览区域,temporary exhibition

▼古生物学展厅,Paleontology hall

▼从室内看入口大门,entrance door seen from interior

▼前院夜景,night view of the fore court

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

Location:France – Lodève
Client :Communauté de Communes Lodévois et Larzac
Architect / Exhibit Designer:PROJECTILES
Collaborators : Daniel Meszaros, partner-architect in charge, Clara Reviu, Johanna Bleicher, Colas Saint-Martin, Pierre-Alexandre Treust, Thomas Bouchet, Charlotte Billon, Juliette Turpin, Brice Launay
Project Year:2018
Photos by:Vincent Fillon
Team:
Patrimonial architect : LAURENT DUFOIX
Landscape : EMMA BLANC Paysage
Structures : OCD Groupe
Coordination : OCD Groupe
Graphic design : POLYGRAPHIK
Lighting design: HERVE AUDIBERT
Cost : MICHEL FORGUE
Sustainability : ALBERT & COMPAGNIE
Consultants : COMMENT Multimedia
Dates
Competition April 2011
Design Service September 2011
Preliminary Project September 2012
Executive Project November 2013
Building Opening July 2018
Dimensions
Area Surface 2350 sqm
Built Surface 3251 sqm
Building Height 14 m
Building cost 8.120.000 €